Musical Affairs

Musical Affairs

Reisebrev fra Putten

Den 11. februar ble det tur til Putten, en liten plass rett utenfor Amsterdam. Fruen skulle på reiselivsmesse i Amsterdam denne helgen og da så jeg mitt snitt til å følge med på lasset. Nå var det ikke helt planen å traske rundt i messehaller som stod på programmet mitt. Moiz Audio skulle også nedover for å besøke Hans Kortenbach, mannen bak selskapet Musical Affairs. Jeg og Olav - "mr. Audio Fixer" - hadde en stående invitasjon, og her var det bare å henge seg på.

Musical Affairs

Musical Affairs lager høyttalere og møbler for hifi bruk, men det er nok det høyttalere de først og fremst forbindes med. Dette er ikke typisk A4 kasse med MDF, vinyl og et lass med elementer. Her brukes det i stor grad fulltone-elementer fra PHY-HP og Magnetic Field fra Electro Magnet Speaker (EMS).
Musical Affairs
Kabinettene er tynne, lette og åpne både under og bak. Her brukes det sitkagran, eller "tonewood" som det også kalles. Andre bruksområder for dette er instrumenter som fiolin, gitar og andre strengeinstrumenter. Og det er her Hans også har hentet inspirasjon fra. Disse kabinettene synger, de vibrerer med elementet og sprer lyd ut også til sidene. For at de skal få riktig klang, avstemmes de med avstivere på forskjellige plasser. Det har vært mye R&D for å finne ut den beste plasseringen av disse.

Nye veier

Etter en god frokost på Novotel, så bar det avgårde med bil til Putten. Etter 45 minutter i bil så har man da forflyttet seg fra Amsterdam til Putten og Musical Affairs.
Vel framme og etter en runde med nytraktet kaffe og tilbehør, var det over til demorommet som befinner seg i et eget hus i hagen.
Musical Affairs

Åpenbaringen

Musical Affairs
Noe av grunnen til turen var for å høre på noen nye prototyper som Hans har laget. Tilsynelatende en toveiskonstruksjon basert på åpen baffel prinsippet, men er var det skjult noe på baksiden.
Musical Affairs
En toppladet diskant. Denne skulle vise seg å ha stor innvirkning på hvordan romfølelsen ble oppfattet. Innmaten - om man kan kalle det det, elementene er jo strengt tatt like mye på utsiden som innsiden - består av en NOS diskant driver av ukjent opphav, dvs. jeg fikk det ikke med meg. En PHY-HP H 21 LB 15 8" driver som tar seg av mellomtone og diskantområdet og til slutt en EMS B15X 15" Magnetic Field for å ta seg av de nedre frekvensene.
Musical Affairs
Det startet med en forrykende låt av Victor Vooten med mye bass, trommer og driv. Et fårete glis på 3 forfrossne nordmenn var resultatet, og vi ventet andektig på mer.
Musical Affairs
Neste hakeslepp kom da jeg fikk se hvilken amp som var koblet til. En liten nusselig Sun Audio SV-2A3 på hele 2 x 3,5W. Dette setter griller i hodet på en når man har 2 x 6,0W hjemme i stua. Rommet er på ca 20m2, vegg til vegg teppe, vinduer på hele veggen bak lytteposisjon og gardiner i front på hver side bak høyttalerne. Lett møblering på sidene med diverse hyller.
Av andre ting i racket, så har vi en DIY preamp (DHTrob står bak denne)
Musical Affairs
På kildesiden gikk det i en CD spiller fra Advantage (fra S.A.T, nå Primare/Bladelius), og PEL Audio DAC med strømforsyning. Hans bruker en hel bråte med klosser av blackwood under komponentene for demping av resonanser.
Musical Affairs Musical Affairs
Og det hele er plassert på racket produsert at Hans.
Musical Affairs
Wooten låt altså knall, og dette var en karakteristikk som skulle vise seg å være gjeldende for det meste vi foret dette systemet med. Noe annet som utpekte seg, var den enorme "sweet spotten". Joda, det var helt klart best lyd i senter, men det var lite tonale forskjeller å høre om man bevegde seg ut til sidene, selv også ved å gå rundt i rommet.
Musical Affairs
Olav hadde med måleutstyr, og i den forbindelse ble det byttet over til en FIRST WATT F3. Mine ører var vel ikke helt enig med at det var lurt. Noe av magien som åpenbarte seg med 2A3 ampen var ikke der.
Musical Affairs Musical Affairs

Neste runde

Musical Affairs
Det er ikke bare høyttalere som ivaretar høy kvalitet. Denne hagen tenker jeg er helt fantastisk i mai med vårvarme og fuglesang.
Hans er gjestfriheten selv og disker opp med lunsj, kaffe og te, og ellers hva det skulle være. Eller det er vel strengt tatt Fru Kortenbach som tok seg av næring til legemet og Hans det sanselige.
Mer lyd og musikk stod på programmet. Denne gang var det over på et par som er i standardsortimentet til Musical Affairs: Crescendo, og denne utgaven med diskant. Kan også leveres uten diskant.
Musical Affairs
Den store forskjellen fra denne og OB utgaven som vi startet på, er mer kasselyd. Lydmessig så ligner denne veldig på Grand Crescendo som Moiz Audio hadde på Hortenmessa i fjor.
Som beskrevet over, tynne vegger, åpen under og bak. Kan det bli bass i noe slikt? Joda, men dette er neppe førstevalget for tilhengere av dubstep. Styrken til disse ligger i mellomtonen og evnen til å formidle musikk. Men, dette er ikke noen superlineær, analytisk studiomonitor. Det at kabinettet spiller med gjør at den ikke høres ut som en konvensjonell høyttaler. Er man derimot ute etter egenskapene som en fulltone gir, burde disse være høyaktuelle.
Musical Affairs Musical Affairs
-

Flere bilder på flickr


Musical AffairsUnknown

No comments:

Post a Comment

Instagram